La vila termal de Caldes de Montbui ofereix una cuina pròpia i popular catalana, sorgida de l’entorn rural, i basada en productes de la comarca com les mongetes del ganxet, amb denominació d’origen protegida, els embotits, les verdures, la pasta, les cireres i els licors típics que conviden el visitant a gaudir d’uns exquisits plats gastronòmics.
Descarrega’t el fulletó dels Productes típics en format pdf
Els carquinyolis, de tradició centenària a Caldes i de denominació comarcal de producte alimentari, són uns dolços de pasta seca que s’elaboren amb una mescla de sucre, farina, ou i ametlles picades. Antigament, a Caldes, les ametlles senceres es deixaven en remull en aigua termal per pelar-les amb facilitat i millorar-ne el gust.
El mató, producte acollit a la denominació comarcal de producte alimentari, constitueix unes postres de gran qualitat artesana. És un tipus de formatge fresc d’origen medieval que tradicionalment s’elaborava amb llet de cabra o d’ovella. Actualment la llet que s’utilitza més és la de vaca. D’altra banda, cal destacar el formatge fresc artesà que compta amb una identitat pròpia, amb sabor i aroma originals.
L’Anís de taronja i les Flors del Remei, elaborats des de l’any 1918, mantenen els seus orígens. La cura amb la selecció dels components naturals que intervenen en l’elaboració i la dedicació en el procés posterior de destil·lació i envelliment en fan dos licors originals, amb caràcter i personalitat. Són adequats per a després d’un àpat.
Les cireres són una fruita molt especial en el conjunt dels productes d’horta de Caldes pel sabor que aconsegueixen gràcies a ser primerenques, al microclima i a la qualitat de la terra de la zona. A la vila es produeixen diferents tipus de cireres, però les més reconegudes són la burlat, la cor de colom i la picota.
La pasta de sopa s’elabora des del 1700. Vuit generacions s’han encarregat d’elaborar aquest aliment de forma artesana i amb producció limitada, partint de la sèmola de blat dur de primera qualitat, sense oblidar el peculiar assecatge, en armaris de fusta, que té una durada de 48 hores de repòs.
Els embotits constitueixen una carta de presentació d’especialitat artesana de Caldes on encara no s’han perdut les activitats relacionades amb el camp i el bestiar, per això l’ofici de cansalader ha perdurat fins avui dia. A Caldes, tenen fama les llonganisses, però també cal destacar els fuets, els bulls i les botifarres.
El Brou Termal, fet amb aigua de la Font del Lleó, està inspirat en l’elaboració artesanal que any rere any es cuina en l’olla gegant al centre de la plaça pels vols de Nadal. Aquesta versió envasada amb ampolla de vidre que conté productes de primera qualitat com pollastre, vedella, ossos de pernil, verdures, cigrons, patata i sal és ideal per poder-lo consumir durant tot l’any. També hi ha la versió amb només productes vegetals.
La Calderina és l’única l’única cervesa artesanal catalana feta amb aigua termal. És un producte que cerca la singularitat i l’originalitat a través del principal valor turístic de Caldes de Montbui, el termalisme. L’elaboració artesanal sorgeix de la combinació d’aigua mineromedicinal termal, aigua, malt, llúpols i llevat de baixa fermentació. Tot plegat ha configurat una cervesa de color roig magmàtic, amb aromes fumats i sabor torrat, subtilment mineral.
Calendari Jornades Gastronòmiques
FEM BULLIR L’OLLA
3r. cap de setmana de març
Mercat de l’Olla i la Caldera
JORNADES GASTRONÒMIQUES DEL MERCAT DE L’OLLA I LA CALDERA
Des del 3r. cap de setmana de març fins a mitjans d’abril, als restaurants de Caldes
JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LES CIRERES
Maig – juny, als restaurants de Caldes
FIRA DE NADAL
Darrer diumenge de novembre
Degustació del brou de Nadal fet amb productes de Caldes i aigua termal, amb una olla gegant i foc de llenya.
On trobar els productes típics
MATÓ
El celler
Av. de Pi i Margall, 37
Tel. 93 865 05 92
EMBOTITS
Abel
C. de Montserrat, 28
Tel. 93 865 20 33
Pedragosa
C. de Joan Samsó, 4
Tel. 93 865 01 32
Rosàs (ca l’Amàlia)
Av. de Pi i Margall, 52
Tel. 93 865 04 94
LICORS DE TARONJA I FLORS DEL REMEI
La Vallesana
Av. de Pi i Margall, 15
Tel. 93 865 01 45
CERVESA LA CALDERINA
ART Cervesers
Masia Can Partegas
Carretera C-1415b (Granollers – Caldes de Montbui) km 9,5
Canovelles
Tel. 93 849 87 68