BALNEARIS DE CALDES DE MONTBUI

Què és un Balneari?

Un balneari és un establiment terapèutic en què conflueixen tres elements:

  • Aigües mineromedicinals declarades d’utilitat pública.
  • Instal·lacions adequades per a la correcta aplicació dels tractaments termals prescrits.
  • Equip mèdic i auxiliar que dirigeix la utilització més adient d’aquests mitjans en cada pacient.

A l’inici del segle XVIII, Salvador Broquetas va inaugurar una casa de banys a la qual va donar el nom, que s’ha mantingut fins a l’actualitat. L’edifici actual és el resultat de diverses ampliacions fetes el 1899, 1940 i el 1986, que han ocupat progressivament les edificacions veïnes. A l’interior, hi ha vestigis del conjunt de les termes romanes i són molt abundants els elements escultòrics i arquitectònics modernistes.

www.balnearibroquetas.com

Té l’origen en una casa de banys que havia estat propietat del geòleg Josep Antoni Llobet i Vall-llosera. A mitjan del segle XIX, i després d’unes reformes, va canviar el seu nom pel de Prats. Des de 1917 fins ara l’ha regentat la família Anglí amb el nom de Termes Victòria. Les construccions s’adapten al desnivell que hi ha entre el carrer i la riera, deixant un espai enjardinat on hi ha la piscina exterior.

www.termesvictoria.com

www.espaicel.cat

Va ser fundat l’any 1680, i regentat per la família Solà durant cinc generacions. L’edifici actual va ser construït l’any 1849 i va patir posteriorment modificacions fins que el 1992 va ser renovat totalment. A començament del segle XX va ser un centre cultural important on es reunien artistes de renom com els pintors Miró, Mir i Gispert, entre d’altres. Les instal·lacions s’han modernitzat, encara que s’ha conservat la façana històrica de l’antic balneari, per convertir-lo en l’Hotel Vila de Caldes.

www.hotelviladecaldes.com

Viles Termals de Catalunya: www.catalunyatermal.cat