EXPOSICIÓ – Hydropithecus: LES SIRENES PETRIFICADES – Joan Fontcuberta

banner_expo_FONTCUBERTA_02

Exposició temporal al Museu Thermalia del 17 de març al 18 de juny de 2017.

El 1947 el pare Jean Fontana, mestre del Petit Séminaire de Digne i assistent del prestigiós geòleg Albert de Lapparent, va descobrir a la vall del riu Bès, als contraforts dels Alps, les restes fossilitzades d’una espècie, aleshores desconeguda, batejada amb el nom d’Hydropithecus. Els Hydropithecus, que s’haurien extingit durant el miocè, fa divuit milions d’anys, presentaven una morfologia amb una semblança increïble amb els ancestres aquàtics dels homínids. Els seus trets anatòmics els acostaven a l’ordre dels sirènids o mamífers aquàtics, entre els quals desta-

quen el dugong i la ritina de Steller. Però més enllà de la zoologia coneguda, aquells esquelets petrificats feien somiar en la figura llegendària de les sirenes i confirmaven poèticament que l’origen dels humans podia haver estat en l’aigua.

Aquestes troballes, que donaven llum nova a la teoria de l’evolució, es van tractar amb cautelosa reserva en espera d’un dictamen concloent dels experts en antropopaleon- tologia. Tal com era d’esperar l’aparició dels Hydropithe- cus provocava suspicàcies en la comunitat acadèmica i les controvèrsies científiques i religioses no feien millorar la si- tuació (Philip Henry Gosse, per exemple, des d’una inter- pretació creacionista, havia afirmat a mitjan del segle XIX que els fòssils eren paranys sembrats per Déu per despis- tar-nos respecte al nostre origen). Avui en dia ja no hi ha dubte respecte a la seva autenticitat i els Hydropithecus han quedat inclosos en l’arbre filogenètic que s’inicia amb l’Ardipithecus ramidus i acaba amb el llinatge humà. La UNESCO, a la resolució TC-U 367/2007, va declarar Tresor Paleontològic de la Humanitat el conjunt de vestigis d’Hydropithecus.