EXPOSICIÓ ‘IMMERSOS EN LES DADES’

CARTELL_immersos

 

De l’1 de juliol al 4 de setembre de 2016

IMMERSOS EN LES DADES  (Una) adaptació de l’exposició «Big Bang Data» del CCCB

La producció de dades en quantitats massives és un dels fets fonamentals del nostre temps.
Mentre que al llarg dels últims quinze anys el cost d’emmagatzemar informació digital ha disminuït enormement, el nombre de dispositius que capten, produeixen i transmeten dades s’ha multiplicat de manera exponencial.
La vasta infraestructura industrial que es desplega arreu del món per emmagatzemar memòries, paraules, imatges i actes ja requereix un 2% del consum energètic mundial. L’explosió de les dades creix desenfrenadament, sense que ningúno en pugui veure la fi.
Les dades generades per xarxes de sensors en infraestructures i en tecnologies industrials, i també pels ciutadans a les xarxes socials, els telèfons mòbils, les transaccions amb targeta de crèdit i els dispositius GPS, avui apareixen com
una oportunitat i una eina clau.
Darrere de l’explosió de dades hi ha noves maneres de resoldre problemes i plantejar preguntes que ja estan canviant la forma de practicar la ciència, de generar valor en l’economia i d’organitzar la política i la societat.
Les dades poden ser un element central per promoure una democràcia més participativa i una administració més eficaç. Tanmateix, també es poden utilitzar com a armes per instaurar un estat de vigilància sense precedents. L’accés a les dades, el dret a fer-les servir i el valor que representen són factors que se situen al centre de múltiples conflictes contemporanis: des de la lluita per la transparència fins a les repercussions polítiques de les filtracions de Wikileaks i el cas Snowden, passant per la mercantilització de la intimitat que practiquen els gegants de Silicon Valley.
«Immersos en les Dades» explora l’emergència de la base de dades com a marc de pensament cultural i polític i els efectes de la dadificació del món, un procés tan determinant al segle XXI com ho va ser l’electrificació al segle XIX.

Olga Subirós i José Luis de Vicente,
Comissaris de l’exposició

Presentació de l’exposició
A càrrec de Marián Díaz, educadora i mediadora del CCCB
Diumenge 17 de juliol, a les 12h

Servei educatiu
Disseny i realització: La Mandarina de Newton

Visites dinamitzades i tallers experimentals per a grups (gent gran, esplais, entitats, etc)
Cal concretar dia i hora al telèfon 938 654 140 o a l’adreça electrònica visitesthermalia@caldesdemontbui.cat

Nosaltres al ciberespai 
Visites per a públic familiar ( a partir de 6 anys)
Dissabte 23 de juliol,
de 18h a 19.30h
Diumenge 31 de juliol,
de 12h a 13.30h
Dissabte 6 d’agost,
de 18h a 19.30h
Diumenge 28 d’agost,
de 12h a 13.30h
Dissabte 3 de setembre,
de 18h a 19.30h