EXPOSICIÓ ‘ESCALDÀRIUM, FESTA DEL FOC I L’AIGUA’

SALA BADIA THERMALIA copia2

Inauguració divendres 10 d’octubre a les 19h

L’exposició es podrà visitar de l’11 d’octubre de 2014 fins al gener de 2015.

 Thermalia i Ball de Diables aporten una visió original, fresca, auditiva i visual de l’Escaldàrium a través de l’exposició de Festa Major del museu i amb motiu dels 20 anys d’aquesta festa

Les 9 danses de l’Escaldàrium configuren el recorregut per aquesta exposició dedicada a la festa del foc i de l’aigua de Caldes de Montbui amb motiu del 20é aniversari. El gran esdeveniment anual del Ball de Diables es converteix així en el protagonista de l’exposició de Festa Major del Museu Thermalia, que s’inaugurarà el divendres 10 d’octubre a les 19 h i que es mantindrà a la Sala Sebastià Badia fins al mes de gener.

Per ensenyar al món l’acurada filigrana de llegenda, posada en escena i creació artística i musical que és l’Escaldàrium, una comissió formada pel museu i l’entitat ha treballat en una original descripció de les danses que el componen.

Per això, han decidit fer intervenir músics que res tenen a veure amb l’Escaldàrium, amb instruments que res tenen a veure amb la música de l’Escaldàrium i col·locar-los en indrets singulars de Caldes de Montbui a tocar cada una de les danses. Aquest experiment ha estat enregistrat en vídeo per Helena Pielias i forma part dels materials que configuren l’exposició. I gràcies a aquesta idea podrem veure, per exemple, una dansa tocada amb la tiorba a l’Ermita de Sant Sebastià, o una altra tocada amb el contrabaix a l’interior de les Termes Romanes.

Per acabar d’explicar les danses, que en definitiva són les diferents parts de la llegenda que inspira aquesta festa, l’exposició acull altres materials gràfics com fotografies realitzades per Quim Dasquens, entre d’altres, il·lustracions de cada un dels personatges que apareixen en el conte infernal signades per Berta Mayol i textos de Magda Creus. El disseny gràfic ha anat a càrrec de Pep Gaspar.

Les danses
Com l’exposició, la festa gira a l’entorn de 9 danses que configuren les 9 parts del gran espectacle que té lloc a la plaça de la Font del Lleó cada segon dissabte de juliol: Termaliot, El salt de les bruixes, Primera tempesta, Invocació, El bram de la Quimera, Segona tempesta, El Ceptre de foc, Tercera tempesta i Orgia d’Aigua i Foc.

La música
Recordeu que aquesta festa és singular per moltes coses, però sobretot perquè la seva música és el fruit de composicions originals que van anar evolucionant des de l’any 1994 i que l’any 2000 van quedar enregistrades en un CD. L’estil combina sons tradicionals mediterranis i celtes amb arranjaments simfònics i de rock elèctric. L’autor és el músic calderí Ramon Solé, cofundador del Ball de Diables. Precisament Solé presenta el seu nou disc “Aquest collons de poble”, dedicat a Caldes de Montbui, en el concert de Festa Major de dissabte a la nit.

 

 

1 resposta

Trackbacks i pingbacks

Els comentaris estàn tancats.