CULTURA I TRADICIONS

FESTA DE SANT ANTONI ABAT

Diumenge següent al 17 de gener de Sant Antoni
Aquesta festa de tradició agrícola i amb 150 anys d’història té, sense dubte, un gran ressò a tota la comarca. La Facultat de Sant Antoni Abat de Caldes organitza la festa que té com a acte principal la cavalcada dels tres tombs. Encapçalada pels quatre portabanderes, aquesta cercavila aplega un gran nombre de carruatges i cavalleries, de diferents estils, que provenen d’indrets de tot el Vallès. També té un gran interès el popular Ball de Plaça del diumenge a la tarda en què colles de totes les edats ballen la Dansa de Sant Antoni.

TACA’M. Concurs de Teatre Amateur Vila de Caldes

Cada diumenge, de febrer a abril
Aquest concurs gaudeix d’un gran prestigi. Se celebra des de l’any 1986, de febrer a abril, cada diumenge a la tarda. Hi participen grups amateurs de teatre d’arreu de Catalunya. El Centre Democràtic i Progressista, associació declarada d’Interès Cultural, és qui organitza el concurs.

FEM BULLIR L’OLLA. Mercat de l’Olla i la Caldera

3r. cap de setmana de març
El Mercat de l’olla i la caldera, que neix sota el lema “Fem bullir l’olla”, compta amb l’element propi i distintiu de Caldes de Montbui que és la caldera. A partir d’aquesta idea i de la voluntat de recuperar les tradicions i la història mil·lenària de la vila, es programen diverses activitats al llarg de tot un cap de setmana:
– Jornades gastronòmiques inspirades amb la cuina d’època romana, als restaurants de la població
– Cocció tradicional amb l’olla més gran de Catalunya, amb aigua termal i llenya
– Demostració d’oficis antics relacionats amb aquesta temàtica: terrisser, calderer, llauner, filadora, etc. També hi ha artesans que venen estris de cuina complementaris fets amb boix o d’altres materials.
– Demostració culinària de les llegums i de l’horta de Caldes així com de productes de denominació d’origen comarcal.
– Cada any hi ha una població  com a convidada especial que organitza una activitat relacionada amb l’olla i les calderes.
– Jocs, tallers, animació vinculats amb les olles i l’època romana.

El Mercat disposa d’un total de 160 parades que es distribueixen a través d’un circuit de carrers del nucli antic de la vila i ofereixen productes de tot tipus: alimentació, bijuteria, vidre pintat a mà, jocs d’enginy, espelmes, quadres, minerals, roba decorada, encens, ceràmica, coixins de llavors, nines de drap, artesania amb ciment, joguines de fusta, plantes, perfums, titelles, heràldica, calçat pintat, artesania amb coure, sabó, remeis, etc.

APLEC DE SANT SEBASTIÀ DE MONTMAJOR

1 de maig
Com cada primer de maig, se celebra el tradicional aplec de Sant Sebastià de Montmajor. Els calderins, amb vehicle o caminant, pugen a l’ermita de Sant Sebastià de Montmajor per participar en la diverses activitats que les agrupacions i entitats organitzen. Després de la missa, hi ha una ballada de sardanes i un bon dinar. Tot plegat amb un ambient ben festiu.

FIRA DE TITELLAIRES ROMÀ MARTÍ

3r cap de setmana de maig
La Fira de Titellaires Romà Martí de Caldes de Montbui neix a partir de l’homenatge a la figura d’en Romà Martí, titellaire calderí conegut arreu de Catalunya que va donar la seva col·lecció de titelles a la població. En el nucli antic, es munten diversos escenaris per fer espectacles i tallers de titelles. A més, s’hi apleguen parades amb artesans que mostren les diferents tècniques d’elaborar els titelles. La fira és amenitzada per una cercavila en què participen les entitats del poble.

JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LES CIRERES DE CALDES

De mitjan de juny a mitjan de juliol
El propòsit d’aquestes jornades es recuperar i donar a conèixer les típiques cireres de Caldes que des del segle XVII són reconegudes com a producte genuí de la població. Cada restaurador ofereix un menú exclusiu inspirat en la cirera durant el mes que dura la temporada. Les Jornades també inclouen un concurs per a cercar el millor golafre de cireres que es porta a terme en el marc de Fira Botiga que se celebra el tercer diumenge de juny.

FIRA BOTIGA. Concurs Cerquem el Millor Golafre de Cireres

3r diumenge de juny
La Unió de Comerciants i Industrials de Caldes (UCIC), amb la col•laboració de l’Ajuntament, organitza Fira Botiga, on desenes d’establiments calderins surten al carrer Pi i Margall per oferir una mostra dels seus productes i serveis més representatius i dels valors que caracteritzen el comerç de Caldes: la proximitat i la qualitat. Sorteigs, atraccions infantils i activitats d’animació amenitzen la fira.

En el marc de la Fira Botiga també es porta a terme el concurs “Cerquem el millor golafre de cireres”.

CALDEJA’T

Des de Sant Joan fins al mes de juliol
Des de Sant Joan fins a mitjan de juliol, Caldes de Montbui celebra el Caldeja’t, el programa d’activitats d’estiu que us proposen les entitats calderines. Com cada estiu, les entitats de Caldes de Montbui configuren un programa d’activitats divers, adreçat a tots els públics. El Caldeja’t posa en valor les propostes de la xarxa associativa del municipi que engreixen les alternatives d’oci dels calderines i les calderines. Per gaudir del temps lliure, de les tardes i les nits d’estiu i dels dies llargs més llargs de l’any només cal sortir al carrer, les nostres entitats fan la resta.

Activitats destacades:
La foguera de Sant Joan amb l’arribada de la flama del Canigó, les festes de barris, el festival d’estiu del club patinatge artístic de Caldes de Montbui, els concerts, les diades castelleres, el torneig memorial de futbol sala Enrique Martínez Quique, les projeccions a la fresca, sardanes, el masterclass d’activitats dirigides i, per concloure el programa, l’Escaldàrium. La Festa del Foc i de l’Aigua.

ESCALDÀRIUM. La festa del foc i de l’aigua

2n dissabte de juliol
Aquesta espectacular posada en escena de la llegenda sobre l’aigua termal és una de les cites més preuades dins el calendari de festes de Caldes de Montbui. Combinant música original, amb pirotècnia i aigua, el Ball de Diables explica com el foc de l’infern va convertir en termal l’aigua que descansa a les profunditats del sòl calderí.

A partir de les 12 de la nit, a l’hora de les bruixes, s’alternen 6 danses de foc i 3 d’aigua acompanyades d’una orquestra de músics que toquen en directe la música de l’Escaldàrium. En les danses de foc la gent balla i salta sota les espurnes dels diables; en les d’aigua, ballen sota el raig de potents mànegues.
www.escaldarium.com

FESTA MAJOR

2n cap de setmana d’octubre
És un dels moments que més esperen els calderins al llarg de l’any. A la Festa Major de Caldes no falten les mostres de la cultura popular de la vila, com els gegants, els diables, els bastoners i els castellers, així com un gran nombre de balls a l’envelat, concerts de música, teatre, dansa, cinema, espectacles per a petits i grans i molta, molta animació.

APLEC DEL REMEI

3r diumenge d’octubre
Per si no hi hagués prou festa, el cap de setmana següent de la Festa Major Caldes celebra la Capvuitada. L’acte principal i amb més tradició és l’Aplec del Remei que se celebra el diumenge al matí. A l’aplec hi conflueixen la Trobada de Cotxes Antics, el mercat d’artesans, d’alimentació i d’antiquaris i brocanters, la Trobada de Carros, la Trobada de Puntaires, l’Aplec Sardanista i totes les colles populars del municipi com són els geganters, els bastoners, els castellers, els capgrossos, entre d’altres…). Seguint l’origen religiós d’aquesta festa, també tenen lloc diverses celebracions litúrgiques a l’ermita del Remei.

FIRA DE NADAL

Darrer cap de setmana de novembre o 1r de desembre
La tradicional Fira de Nadal, als carrers del nucli antic, rep milers de visitants atrets per les singularitats de la celebració calderina, com el brou cuinat amb aigua termal i amb llenya en l’olla gegant més gran de Catalunya. L’olla gegant, de 1,50 metres de diàmetre, té una capacitat per a 1600 litres de brou.

La Fira aplega una gran varietat de mostres de productes i motius nadalencs així com artesania de tot tipus. També participen les diferents entitats i comerços de la vila. Per als més petits, inclou el tradicional caga tió, tallers i espectacles. I per a tothom sempre hi ha el tradicional brou de Nadal, la cantada de nadales, la ballada de sardanes, la Fira d’antiquaris i brocanters i la trobada de plaques de cava.

Les especialitats artesanes que seran presents enguany al mercat són, entre d’altres, roba de lli i cotó pintada a mà, estampació, caixes decorades, escultura de fusta, l’art del ferro, fusta pintada i lacada a mà, vitralls, vidre tallat, vidre decorat a mà, terrissa, ceràmica creativa, aquarel·la, titelles de paper maixé, de paper i de cartró, porcellana russa, escultures en petit format, enquadernacions amb paper d’aigües, articles de paper reciclat, bijuteria, espelmes, flors seques, quadres, olis balsàmics i ungüents, productes aromàtics, etc. Pel que fa a les parades dedicades a productes d’alimentació hi haurà torrons, neules, pa de figa, formatges, pastissos, coques, xocolata, mel, pol·len, melmelades, confitures, salses, caramels, castanyes, vinagres aromatitzats, herbes remeieres, anxoves, etc.

MERCAT ECOLÒGIC I ARTESÀ

2n dissabte de mes, de 10 a 14h
L’Associació de Veïns del Casc Antic, amb la col·laboració de l’Ajuntament,  organitza el primer Mercat Ecològic Artesà que es crea amb la finalitat de singularitzar i posar en valor els productes alimentaris, ecològics, de proximitat i de qualitat.  A més, aquest mercat mensual compta amb una representació d’artesans de manualitats.

Hi participen unes 40 parades i amb activitats paral·leles, festives i familiars.

Aquesta mostra de productes ecològics, artesans i de proximitat es realitza cada segon dissabte de mes, de les 10 a les 14 h. La plaça de l’11 de Setembre i el carrer del Forn del Nucli Antic són els escenaris de la Fira.